Hondenras de labradoodle

| |

Zoals zijn naam al doet vermoeden is de Labradoodle een kruising tussen twee rassen: de Labrador en de Poedel. Je herkent hem aan zijn vrolijke krullen en je hebt vast al eens gehoord dat hij de ideale hond voor de hondenliefhebbers met een allergie.

Zelf geïnteresseerd in het in huis halen van een doodle of nieuwsgierig naar alle in- en outs van dit ras? Lees dan vooral verder!

Geschiedenis van het hondenras

Laten we bij het begin beginnen: hoe kwam men op deze bijzondere kruising? De Labradoodle is het resultaat van een gerichte zoektocht naar een geleidehond die geschikt zou zijn voor mensen met een allergie voor honden. Deze zoektocht begon rond 1970 in Australië.

alsa-nature Premium hondenwebshop

Na een langdurig fokprogramma waarbij er heel precies op de gewenste eigenschappen geselecteerd werd ontstond uiteindelijk het perfecte fokproduct: De Australian Labradoodle. Deze hond had alle eigenschappen die nodig waren voor een sympathieke en anti-allergene geleidehond!

Kenmerken van het hondenras

De Labradoodle komt voor in drie maten. Miniatuur, Medium en Standaard.
Miniatuur: 35 – 42 cm/ 7 –13 Kg
Medium: 43 – 52 cm/ 13 – 20 Kg
Standaard: 53 – 63 cm/ 23 – 30 Kg

Een goed gefokte Labradoodle heeft een compacte en vierkante bouw. Ondanks dat het lijf sterk en gespierd is heeft deze hond toch een heel elegant uiterlijk. Als hij beweegt moet dit lijken alsof het geen moeite kost en de hond een licht veertje is, vergelijkbaar met een ballerina. Als hij recht naar jou toe draaft horen de poten geen draaiing naar binnen of naar buiten te hebben, in de galop moet het lijken alsof de poten de grond niet raken. Hierdoor lijkt hij zeer soepel en energiek.

De labradoodle vacht

De Labradoodle is vooral bekend door zijn hypoallergene vacht. De vacht komt voor in drie verschillende varianten. Wol, krullend fleece en golvend fleece. Duidelijk in alle drie variaties zijn de prachtige krullen die hij van de Poedel heeft geërfd. Dit maakt dat de hond een super schattig en knuffelbaar uiterlijk heeft. Het verschil in de drie variaties van vachten is de mate waarin de vacht krult. Wol krult het meest en golvend fleece heeft de langste krullen.

Tips voor een glanzende vacht bij de hond

Hoe komt het dat de vacht van een Labradoodle hypoallergeen is?

De Labradoodle heeft een enkele vacht zonder ondervacht en komt niet in de rui. Hierdoor beschikt de Labradoodle over zijn anti-allergene eigenschappen.

Dat de Labradoodle nooit in de rui komt betekent niet dat hij nooit haar verliest. De dode haren zullen wel uitvallen, als is dit relatief heel weinig in vergelijking met andere hondenrassen. Ook door de lange haren van de Labradoodle is vachtverzorging erg belangrijk.

Als een Labradoodle pup 7/8 maanden oud is gaat hij zijn puppyvacht verliezen. In deze tijd is het borstelen ontzettend belangrijk. De oude vacht valt namelijk niet goed uit en blijft in de nieuwe vacht zitten, als er dan niet goed geborsteld wordt heb je in plaats van een schattige krullenbol een hond die helemaal onder de klitten zit. Sommige kiezen ervoor om de pup in deze fase kort te knippen of te laten scheren.

Hierna is het belangrijk dat de Labradoodle echt elke week grondig gekamd wordt, vanwege zijn krullende en niet ruiende vacht is er een grote kans op klitten

Een Labradoodle moet minimaal één keer in de drie maanden getrimd worden met een hondentondeuse. Vachtverzorging is bij de Labradoodle dus best wel wat werk maar aan de andere kant versterkt dit wel de band met de hond! Niet alle hondentondeuses zijn hiervoor geschikt. Bekijk hier de beste hondentondeuses voor alle hondenvachten.

Labradoodle kleuren

Aan kleur geen gebrek bij dit ras! De Labradoodle heeft een geheel eigen kleurenpalet met kleuren waar je hoogstwaarschijnlijk nooit van gedacht had dat een hond deze zou kunnen hebben. De meest voorkomende kleuren zijn: crème, gebroken wit, zilver, rood, bruin, ravenzwart, parchment, café, karamel en abrikoos. Genoeg keuze dus!

Het pigment is altijd leverkleurig of zwart. Het kan soms zelfs voorkomen dat een hond voor de helft wit en voor de andere helft één van bovenstaande kleuren. Dit wordt parti genoemd.

Wat is het karakter van een Labradoodle?

Een Labradoodle is vrolijk en sociaal, zeer goed te trainen en heeft een opgewekt karakter. Het is een grappige hond die veel beweging en aandacht vereist.

In de Labradoodle vind je een vriend voor het leven. Als de Labradoodle goed opgevoed is en voldoende beweging en aandacht krijgt is het de ideale hond in huis. Mee op vakantie in de auto of op fietsvakantie met de hondenfietskar gaat prima met een doodle. Voor diegene die actief bezig wil zijn met zijn hond is de Labradoodle zeker geschikt!

Hij loopt graag een lekker rondje door het bos of over het strand. Ook geestelijke uitdaging houdt hem blij en gelukkig. Gemiddeld hebben Labradoodles zo’n twee uur beweging per dag nodig.

De Labradoodle als hulphond

De Labradoodle is een hond die veelzijdig ingezet kan worden. Naast dat het een zeer geschikte familiehond is wordt hij ook gebruikt als therapie- en hulphond bij kinderen met syndroom van down, autisme, ADHD en andere problematiek. De mensgerichtheid en de gevoeligheid van Labradoodles maakt dat dit ras een succes is in het helpen van dit soort kinderen. Zowel als in gezinnen als op scholen is de doodle koning in het worden van een maatje voor deze kinderen.

Voeding

Over het algemeen zijn Labradoodles erg kieskeurige honden wat betreft voeding. Het is in het begin even een zoektocht naar wat de hond wil eten. Veel fokkers voeren de pups diepvriesvlees totdat ze in het volwassen stadium zijn. Ook daarna wordt nog aangeraden om de hond minimaal twee keer in de week vlees te voeren om de darmflora optimaal te houden.

Waar moet je op letten als je een labradoodle neemt?

Vanwege de enorm stijgende populariteit van de Labradoodle worden er veel kruisingen tussen Labradors en Poedels gemaakt. Dit wordt ook wel first cross (F1) genoemd. Zo’n first cross garandeert echter niet het gewenste karakter of de anti-allergene vacht!

De Labradoodle is een resultaat van een fokprogramma waar meerdere rassen ook subtiel in verwerkt zijn om bij de Labradoodle te komen zoals hij nu is. Wil je zeker zijn van een echte Labradoodle met de eigenschappen zoals in dit artikel weergegeven zoek dan naar een fokker van Australian Labradoodles die aangesloten is bij ALAEU. Zo weet je zeker dat je een echte mensenvriend in huis haalt!

Samenvatting

De Labradoodle is een grappige, opgewekte maar bovenal erg sociale hond. Bijzonder is zijn allergievriendelijke vacht waardoor hij daadwerkelijk echt voor iedereen een maatje kan zijn! Maar vergis je niet, ook als je niet allergisch bent is deze leuke hond een feestje om in huis te hebben!

Auteur : T. Ingargiola