De Chow Chow is een bijzonder hondenras met een zeer karakteristiek uiterlijk. Een blauwe tong, een fronsende gezichtsuitdrukking en een wat stijve, steltachtige manier van lopen zijn kenmerkend voor het ras. Met zijn overvloedige vacht heeft hij van een afstand wel wat weg van een leeuw of een beer.
In dit artikel vertel ik wat meer over de oorsprong van de Chow Chow, over zijn uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen. Ook ga ik dieper in op de gezondheid van het ras en wat de Chow nodig heeft om tevreden en fit door het leven te gaan. Ik hoop je hiermee te kunnen helpen besluiten of een Chow Chow een geschikte hond voor je is.
Inhoud
Waar komt de Chow Chow vandaan?
De Chow Chow is afkomstig uit China, waar hij al eeuwenlang dienst doet als veelzijdige werkhond. Zijn taken liepen uiteen van het bewaken van erf en kudde tot het assisteren bij de jacht en zelfs het trekken van sleden. Ook was hij in zijn thuisland een belangrijke bron van eiwitten, en hij stond dan ook regelmatig op het menu. Toen het ras in de negentiende eeuw voor het eerst in Groot-Brittannië tentoongesteld werd, gebruikte men hiervoor zelfs de naam The Edible Dog, ‘de eetbare hond’. Van zijn vacht werden bonten mantels en dekens gemaakt.
De Chow Chow heeft zowel spitsachtige als mastiffachtige kenmerken, en hierdoor rijst het vermoeden dat er enige verwantschap is met Siberische spitsen zoals de Samojeed en Aziatische molossers zoals de Tibetaanse Mastiff. Veel kynologen beschouwen de Chow Chow echter als een oerhond, die aan de basis zou staan van de spitsachtige rassen zoals onder andere de Samojeed, Noorse Elandhond en Keeshond.
Wat betekent de naam Chow Chow?
Over de herkomst van zijn naam, Chow Chow, bestaan er twee theorieën. De eerste theorie stelt dat het woord chow is afgeleid van het Kantonese woord voor ‘eetbaar’.
Volgens een tweede theorie is chow chow achttiende-eeuws Chinees Pidginengels (een vereenvoudigde taal met elementen uit zowel Engels als Chinees) van zowel voor alle kleine diversen, waaronder ook dieren zoals honden, die aan boord werden geladen in het ruim van een schip. Chow chow zou dan de betekenis hebben van ‘enzovoort’.
In China staat de Chow Chow bekend onder de naam 松狮 (Sōng shī), wat zoiets betekent als ‘pompeuze leeuw’.
Uiterlijke kenmerken van de Chow Chow
Zijn indrukwekkende verschijning roept associaties op met een leeuw of een beer. De Chow Chow is een stevig gebouwde, compacte hond met een trots en waardig voorkomen. Zijn hoog aangezette staart draagt hij elegant over zijn rug.
Hij heeft een breed en vlak hoofd met een brede, middellange snuit en een donkerblauwe mond en tong. Zijn kleine, dikke oren staan schuin boven zijn donkere, ovale ogen en wijzen iets naar elkaar toe, wat resulteert in de fronsende uitdrukking (of scowl) die zo kenmerkend is voor het ras.
De Chow Chow heeft kleine, ronde, katachtige voeten, en zijn achterhand is vrij steil. Dit betekent dat zijn achterbenen vrij recht zijn en het spronggewricht en zijn middenvoet zich recht onder het heupgewricht bevinden. Hierdoor beweegt hij zich met relatief korte passen, waarbij hij zijn achterste voeten niet hoog optilt maar laag over de grond laat scheren. Dit veroorzaakt de typische steltachtige gang die uniek is voor dit ras.
Hoe groot wordt een chow chow?
Reuen bereiken een schofthoogte van 48-56 cm, teven van 46-51 cm. Dit maakt hem een middelgrote hond.
Waarom heeft een Chow Chow een blauwe tong?
Zijn tong is misschien wel hét kenmerk waar de meeste mensen direct aan denken als je het over de Chow Chow hebt. Het is nochtans geen unieke eigenschap van het ras. Ook de Shar-Pei, eveneens afkomstig uit China, heeft een blauwe tong.
Over de reden waarom de Chow Chow een blauwe tong heeft, bestaan een aantal mythische verhalen. Eén daarvan vertelt dat toen de wereld gecreëerd werd, de Chow Chow alle stukjes blauwe hemel mocht oplikken die naar beneden vielen toen de sterren aan het firmament werden bevestigd. Een ander verhaalt dat hij zijn tong heeft geërfd van een beer.
Maar een wetenschappelijke en gedocumenteerde verklaring over het ontstaan van de opvallende donkere tong bij de Chow Chow ontbreekt. De Chow wordt trouwens geboren met een gewone roze tong. Het is pas als de oogjes open gaan dat het pigment verandert en de blauwzwarte kleur zich verspreid over de gehele mond.
Vachtvariëteiten en kleurslagen van de Chow Chow
De Chow Chow heeft een dubbele vacht die voorkomt in twee variëteiten: langhaar en korthaar. De langharige variant komt het meest voor, maar de laatste jaren neemt de interesse in kortharigen toe en worden er steeds meer van gefokt. De vacht kan de volgende zes kleuren hebben: zwart, rood, blauw (grijstinten), beige (of fawn), crème of wit.
Karakter van de Chow Chow
Een onafhankelijke, trouwe maar enigszins afstandelijke hond. De Chow Chow gaat graag zijn eigen gang.
Bij gedrag & gehoorzaamheid is hij over het algemeen geen hoogvlieger, omdat hij er geen zin in heeft veelvuldig herhaalde commando’s de hele tijd op te volgen. Hij heeft dus een lage ‘will to please’.
Hij is trouw aan en betrokken bij zijn eigen gezin, maar is niet zo ontvankelijk naar vreemden toe. Hij is dan ook een uitstekende waakhond, maar doet dit wel op een rustige manier zonder al te veel blaffen.
Met kinderen, vooral erg jonge kinderen, is enige waakzaamheid geboden.
Een Chow Chow kan fel reageren als hij zich bedreigd voelt. Een goede socialisatie en duidelijke regels voor zowel de hond als de kinderen is hierbij essentieel. Het is dan ook een hond die wat meer geschikt is voor gezinnen met grotere kinderen, die duidelijk geïnstrueerd kunnen worden hoe ze de hond met respect en kalmte moeten behandelen.
Sommige Chow Chows hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Houdt jouw Chow erg van jagen, dan is het wellicht verstandig om hem niet los te laten lopen in de buurt van schapen, kippen of andere dieren die hij als prooi kan zien.
Gezondheid van de Chow Chow
De Chow Chow is een redelijk gezonde hond, maar zoals in elk hondenras komen er een aantal gezondheidsproblemen voor. In het fokreglement van de rasverenigingen, de Chow Chow Vereniging Nederland en de Nederlandse Chow Chow Club, worden de dieren die gebruikt worden voor de fok onderworpen aan een gezondheidsonderzoek en moeten ze aan bepaalde eisen voldoen.
Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar heup- en elleboogdysplasie (ontwikkelingsstoornissen van met name het kraakbeen in de heup- en ellebooggewrichten), patella luxatie (te los zittende knieschijf) en andere knieproblemen en diverse oogaandoeningen.
Knieproblemen komen bij de Chow Chow relatief vaak voor, vooral met de kniebanden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze problemen niet veroorzaakt worden door de steile achterhand van het ras, maar door de kwaliteit van het kruisbandweefsel. Fokkers van Chow Chows zijn tegenwoordig verplicht om de knieën van hun fokdieren uitgebreid te laten onderzoeken.
Entropion bij de Chow Chow
Een oogaandoening die bij dit hondenras meer dan gemiddeld voorkomt is entropion, het naar binnen krullen van het ooglid. De ooghaartjes beschadigen in dat geval de oogbol en kunnen leiden tot irritatie en pijnklachten en in het ergste geval blindheid. Gelukkig is deze aandoening over het algemeen goed te verhelpen door middel van een operatie.
Knieproblemen bij de Chow Chow
Ook knieproblemen komen bij de Chow Chow relatief vaak voor, vooral met de kniebanden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze problemen niet veroorzaakt worden door de steile achterhand van het ras, maar door de kwaliteit van het kruisbandweefsel. Fokkers van Chow Chows zijn tegenwoordig verplicht om de knieën van hun fokdieren uitgebreid te laten onderzoeken.
Goede fokkers, aangesloten bij één van beide door de Raad van Beheer erkende fokverenigingen, doen er alles aan om de gezondheid van hun fokdieren en nageslacht te garanderen. Maar daar speelt een (toekomstige) pupbezitter ook een rol in. Er zorg voor dragen dat een puppy niet overbelast raakt, kan een hoop ellende voorkomen met ontwikkelings gerelateerde problemen aan het bewegingsapparaat van de hond. Laat een puppy dan ook geen lange wandelingen maken, geen trappen lopen of springen, zoals op de bank of in en uit de auto. Zowel voor fokkers als hondeneigenaren geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Verzorging van de Chow Chow
De Chow Chow heeft regelmatig verzorging van zijn vacht nodig, zowel de langharige als de kortharige variant. Vooral bij de langhaar is een wekelijkse borstelbeurt aan te bevelen. Aan het einde van de ruiperiode (twee maal per jaar) is een wasbeurt wenselijk om overtollig haar te verwijderen.
Waterblazer
Als je niet van kammen of borstelen houdt, kun je er ook voor kiezen om je Chow Chow te wassen en droog te blazen. Een zogenaamde waterblazer kan hierbij van pas komen. Met een waterblazer kun je regelmatig de vacht blazen en dan blijft de vacht luchtig en fris en hoef je niet meer te kammen of te borstelen.
Hoeveel beweging heeft een Chow Chow nodig?
Een Chow Chow houdt van wandelen en vindt een fikse wandeling op zijn tijd heel fijn, maar je moet er wel op letten om activiteit op het heetst van de dag te vermijden. De Chow heeft een dikke en dichte vacht en op een erg warme dag dien je waakzaam te zijn voor oververhitting.
Wat eet een Chow Chow?
Het ras is gevoelig voor een teveel aan eiwitten in voeding. Historisch gezien diende de Chow Chow in zijn land van herkomst, China, als voedsel voor mensen. Omdat vlees schaars was, is het aannemelijk dat de honden vooral gevoerd werden met granen en groenten, met af en toe een stukje vis of vlees. Zijn gestel is dus niet zo goed afgesteld op een eiwitrijk dieet.
Te veel eiwitten kan leiden tot vacht- en huidproblemen en overgewicht. In een goed gebalanceerd dieet voor een Chow Chow mogen rijst en groenten niet ontbreken. Aangevuld met eieren en kwark of yoghurt, met af en toe een lepel visolie. Voor het kiezen van een kant-en-klare maaltijd of het samenstellen van een zelfgemaakte maaltijd voor je hond, is het altijd verstandig om bij twijfel de hulp in te roepen van een voedingsdeskundige of dierenarts.
Vachtproblemen bij de Chow Chow
Vachtproblemen, deels veroorzaakt door (voedsel)allergieën, komen voor bij de Chow Chow, maar klachten hieromtrent worden steeds minder vaak gesignaleerd.
Is de Chow Chow een geschikte hond voor mij?
De Chow Chow is een opmerkelijk hondenras met een karakteristieke leeuwachtige verschijning, een blauwe tong en unieke kenmerken zoals zijn fronsende uitdrukking en zijn steltachtige gang. Als je op zoek bent naar een bijzondere hond met een sterke persoonlijkheid en eigen wil, en je het niet erg vindt de nodige tijd en energie te investeren in het verzorgen van zijn uitbundige vacht, dan is de Chow Chow een ideaal maatje voor je. Heb je erg jonge kinderen of wil je liever een hond om mee te sporten, dan kun je beter voor een ander ras kiezen.
Auteur: N.G. Coutteau