Hondenras de Mechelse herder

| |

De Mechelse herder is een veelzijdige en trouwe hond. Iedereen kent natuurlijk die felle en moedige honden aan de voet van een politieagent bij voetbalwedstrijden of arrestaties wel. Maar de Mechelaar is niet alleen een politiehond zoals veel mensen denken, dit hondenras beschikt over diverse eigenschappen, waardoor deze honden zeer veelzijdig te gebruiken zijn.

Oorsprong van de Mechelse Herder

De Mechelse herder komt van oorsprong uit België en is vernoemd naar de Belgische stad Mechelen. Oorspronkelijk werd deze hond gefokt als boerderijhond en veedrijver en dan met name voor schapen. Het karakter van deze honden paste goed bij de gevoelige, nerveuze aard van de schapen.

De Mechelse Herder als waakhond

Naast het hoeden van het vee had de Mechelse Herder nog een taak, namelijk het zorgen voor de veiligheid van de kudde en het beschermen/bewaken van de boer, zijn erf en bezittingen.
Op het platteland kwamen veel verschillende soorten herdershonden voor, welke uiteindelijk in vier verschillende rassen zijn onder verdeeld; Mechelse herder, de Tervuerense herder, de Groenendaeler en de Laekense herder; met als verzamelnaam de Belgische herder.

Meer over alle Belgische herders vind je bij de vereniging voor Belgische Herdershonden.

De vier verschillende rassen lijken in diverse opzichten veel op elkaar (karakter, grootte, eigenschappen, werklust), maar onderscheiden zich door haarsoort en kleur.

Exterieur van de Mechelaar

De Mechelse herder heeft een eenvoudig exterieur, welke harmonieus in verhouding is met een fier gedragen hoofd. Dit wil zeggen dat de hij goed in verhouding is: hij is ongeveer even hoog als lang. Het is een lenige, gespierde en wendbare hond. Met een schofthoogte van gemiddeld 58 cm (teefjes) tot gemiddeld 62 cm (reu) en een gewicht van gemiddeld ergens tussen de 20 kg en 40 kg.
Een zwart gevlamde vaalros kleurige vacht (geelbruin met daartussen haren met een zwart uiteinde). En zoals alle superhelden heeft de Mechelse herder een masker op, in dit geval een zwart masker.

Vachtverzorging

Door de korte vachtlengte heeft de vacht van de Mechelse Herder niet zo veel verzorging nodig. Wekelijks een borstelbeurt met een stevige borstel is voldoende om losse haren en vuil te verwijderen uit de vacht.

Tips voor een glanzende vacht

Erfelijke aandoeningen

Daar waar je bij de Duitse herder een grote kans hebt op een hond met heupdysplasie, komt deze erfelijke aandoening bij de Mechelse herder minder voor. Helaas is ook dit ras niet helemaal vrij van erfelijke aandoeningen en komen maagkanker en epilepsie regelmatig voor bij de Mechelse herder.

Is de Mechelse herder intelligent?

Ja! De oorspronkelijk taak van veedrijver en bewaker van baas en bezittingen zit nog steeds in de aard van deze honden, waardoor ze voldoende beweging en geestelijke uitdaging nodig hebben.

Mechelaars hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn eigenlijk nagenoeg onvermoeibaar. Het zijn zeer geharde honden, die niet snel terug zullen deinzen voor slecht weer of onvoorziene omstandigheden. Door de hoge intelligentie leren ze erg snel, wat ze weer zeer veelzijdig maakt. Helaas wordt ook ongewenst gedrag erg snel opgepikt.

Het is dus belangrijk dat je als baas hierop voorbereid bent en zo nodig vooruit denkt. Tegenover vreemden kunnen ze wat terughoudend of argwanend zijn en zijn ze waaks. Ze kunnen tevens wat angstig en nerveus aangelegd zijn, waardoor een goede socialisatie vanaf jonge leeftijd zeer belangrijk is.

Hondenras voor een consequente baas…

De Mechelse herder is een temperamentvolle hond met een zelfverzekerd karakter, waardoor deze honden wel een baas nodig hebben die de touwtjes stevig in handen heeft en de hond op de juiste manier opvoedt en begeleidt, anders heb je kans dat hij dominant kan worden en probeert het leiderschap over te nemen.

De Mechelse herder heeft behoefte aan een duidelijk en consequente leider, wat meestal beter past bij een meer ervaren hondenliefhebber. Ze hebben een rustige eigenaar nodig die stevig in zijn schoenen staat en zelf niet snel nerveus is, omdat het honden zijn die emoties snel van hun eigenaar overnemen.

Een actieve werkhond

Bij voldoende beweging en uitdaging zijn deze honden zelfs op een flatje te houden en is het niks anders dan een luie huishond. Maar vraag je hem voor je te werken veranderd deze luie bankhanger in een actieve en werkwillige hond, die zo trouw is aan de baas, dat hij dag en nacht voor je klaar staat.

Kinderen en de Mechelse Herder

De Mechelse herder is heel erg loyaal en liefdevol en kan daardoor ook prima leren omgaan met bijvoorbeeld kinderen of andere huisdieren, maar van nature hebben ze hier wel wat moeite mee. Geadviseerd wordt dan ook om de hond van jongs af aan te laten wennen aan de kinderen. Het is even zo belangrijk om ook de kinderen op een juiste manier te leren omgaan met de hond.

Door het stellen van duidelijke regels kunnen de hond en de kinderen plezierig en veilig met elkaar omgaan, hierbij is het van belang dat zowel de kinderen als de Mechelse herder een plaats hebben in zowel de ‘roedel’ als in het huis (bijvoorbeeld een hondenbench waar de hond zich kan terugtrekken).

Speuren met de Mechelaar

Door zijn waakzaamheid, oplettendheid, intelligentie en trouwheid aan de baas, is deze hond zeer geschikt voor het waak- en verdedigingswerk. Doordat de functie van honden steeds vaker wordt overgenomen door de moderne technologie en er steeds minder echt gewerkt wordt met honden, wordt het waak- en verdedigingswerk tegenwoordig vaak aangeboden in een sportvorm. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan IPO ( Internationale Prufungs Ordnung), een sportdiploma voor werkhondenrassen.

Dit sportdiploma bestaan uit verschillende onderdelen, op verschillende niveaus, denk hierbij bijvoorbeeld aan pakwerk of aan speurwerk.
Maar er zijn zeker ook nog honden die wel moeten werken voor de kost. Als voorbeeld werd al de politiehond genoemd, deze worden onderverdeeld in speurhonden en surveillancehonden. Speurhonden worden onder andere gebruikt om verdachten, drugs en geld op te sporen bij onder andere de douane.

Surveillancehonden worden ingezet bij het dagelijkse politiewerk, ordeverstoringen en het vinden van voorwerpen of gevluchte verdacht. Deze inzet wordt gezien als een geweldsmiddel, vergelijkbaar met de wapenstok en het vuurwapen.
Maar ook als reddingshond moet deze honden regelmatig aan het werk om vermiste personen op te sporen bijvoorbeeld op het land, onder puin of in het water.

Hondensport

Ook voor mensen die zich niet bezig willen houden met het waak- en verdedigingswerk is deze hond prima te gebruiken in andere takken van de hondensport.

Door zijn atletische bouw, wendbaarheid en snelheid is de hond uitermate geschikt voor sporten als agility, een sport waarbij de hond een bestaand parcours van verschillende behendigheidshindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.

Flyball met de Mechelse herder

Een ander mooi voorbeeld is flyball, de enige teamsport binnen de hondensport, waarbij de honden in een team een estafetterace lopen tegen een ander team.

Door zijn intelligentie, werkwilligheid en trouwheid aan de baas is deze hond ook zeer geschikt voor de verschillende (gevorderde) gehoorzaamheidscursussen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de Mechelse herder een werkhond in hart en nieren is en hij tevreden blijft bij een actieve baas die vaak uitdagende dingen onderneemt met zijn hond.

Auteur : M. van den Nieuwenhuijzen

1 gedachte over “Hondenras de Mechelse herder”

Reacties zijn gesloten.