6 tips voor een glanzende vacht

| | , ,

Voor het verkrijgen van een glanzende vacht bij je hond, is het handig om ten eerste te weten wat de doffe vacht veroorzaakt. In andere woorden, wat moet jij in je ‘honden-routine’ veranderen om zo’n prachtige vacht te krijgen? In dit artikel krijg je 6 tips voor een glanzende vacht bij je hond.

TIP 1 : Zoek uit wat de oorzaak is van de doffe vacht bij jouw hond.

Om het ingewikkeld te maken, kunnen dit tal van oorzaken zijn. Eén van de belangrijkste factoren die meespelen in een gezonde vacht is voeding. Ontbreken er nutriënten in het dieet van je hond? Of is het voer niet van goede kwaliteit? Of moet je hond ontwormd worden? Dan zou een doffe vacht een gevolg kunnen zijn. Verderop vertel ik je wat meer over enkele supplementen die een glanzende vacht bevorderen en lees je enkele tips over waar je op moet letten in je hondenvoer.

Naast voeding is de vachtverzorging ook een bepalende factor voor een glanzende vacht. Ook hier kunnen oorzaken liggen van een doffe vacht: zo kan het gebruiken van een verkeerde borstel meespelen in de mate van glans in de vacht, of wordt je hond te vaak gewassen. Verderop lees je hier meer over.

Als laatste is het natuurlijk ook mogelijk dat je hond een aandoening heeft en dat de doffe vacht daarvan een symptoom is.

Check zijn of haar voeding op ongezonde toevoegingen, ga na of je vachtverzorging past bij het type vacht van je hond, of breng een bezoekje aan de dierenarts als je vermoedt dat het een dieperliggende oorzaak heeft.

TIP 2 – Visolie / Zalmolie / Omega3 olie

Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren, dit betekent dat de hond deze vetzuren niet zelf kan aanmaken maar dit binnen moet krijgen doormiddel van zijn voeding. Wat hebben deze vetzuren met de vacht van onze hond te maken? Omega 6 bevat onder andere linolzuur, wat deel uitmaakt van de vetlaag tussen de huidcellen en wat de waterdoorlaatbaarheid van de huid reguleert. Je kunt je misschien al wel voorstellen dat een tekort aan linolzuur onder andere een schilferige huid tot gevolg heeft.

Vis is een voedingsonderdeel dat rijk is aan omega 3 en 6. Het is daarbij van belang dat de vetzuren in de juiste verhouding worden opgenomen door de hond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de verhouding omega 3 : omega 6 tussen de 1 : 5 en 1 : 10 ligt. Houd dus rekening met deze verhouding bij het uitzoeken van een vis-/zalmolie. Zowel bij de omega3 olie van Iceland Pet als bij de zalmolie van Grizzly zit deze verhouding goed en wordt tevens de (natuurlijke) bron van de gebruikte visjes vermeld zodat je zeker weet dat het niet iets synthetisch is. Veel hondeneigenaren merken na een paar dagen voeren van zo’n olie al een duidelijk verschil in de vacht van hun hond.

TIP 3 – Zeewier

Zeewier is gezond om als supplement bij te voeren aan je hond, om dezelfde reden als visolie: de omega 3 en omega 6 zijn ontzettend belangrijk voor de huid en vacht. Voor vissen zijn deze vetzuren immers ook essentieel en zij verkrijgen deze door het eten van zeewier en algen. Voor de hondeneigenaar die zijn of haar hond vegetarisch of veganistisch voert, is zeewier dus een goed alternatief voor visolie. Daarnaast is het zeewier rijk aan vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en is in de praktijk gebleken dat zeewier een positieve werking heeft op de vermindering van tandplak. Met name bij honden met een donkere vacht, zul je met enkele dagen zeewier voeren al meer glans in de vacht kunnen ontdekken.

TIP 4 – Zorg voor een gezond voedingsdieet.

Uiteraard is het nog een hele studie om een gezond en ‘perfect’ voedingsdieet voor je hond samen te stellen. Mocht je hier interesse in hebben, schakel dan zeker de hulp van een deskundige in, maar hier volgen enkele dingen die jij zelf makkelijk kunt checken en toepassen:

Laat de verkooppraatjes op de zak even links liggen en kijk eens naar de samenstelling en ingrediënten van het voer. Dit is meestal een lange lijst met ingewikkelde namen, hierbij geldt: het eerste ingrediënt dat wordt genoemd zit er het meest in en het laatste het minst. Als eerste paar ingrediënten wil je dus het liefst de daadwerkelijke diersoorten (bijvoorbeeld kip of rund) zien staan en meer op het einde pas het ‘opvulmateriaal’ zoals granen en andere toevoegingen.

Voer een dieet waarbij je varieert in diersoorten. Je zou dus op zoek kunnen gaan naar een merk waar jij achter staat met verschillende diersoorten, zodat je binnen het merk kunt rouleren qua diersoort. Af en toe een ander merk voeren kan ook zeker geen kwaad. Zorg wel dat je bij elk nieuw type voer dat je geeft voor een geleidelijke overgang zodat je hond er even aan kan wennen.

Ga na of het voer dat je geeft een complete voeding is, mocht het voer nutriënten missen moet je – voor onder andere een glanzende vacht – voedingsstoffen aanvullen.

TIP 5 – Ga op zoek naar een vachtverzorging-routine die past bij jouw hond.

Het ligt misschien voor de hand om te denken dat zo vaak mogelijk borstelen een positief effect heeft op het uiterlijk van de vacht, maar dit is niet helemaal waar. Uiteraard is het goed om je hond met enige regelmaat te borstelen: je verwijdert de dode haren – wat in de rui-periode erg belangrijk is, voorkomt dat er klitten in de vacht gaan zitten en je checkt meteen op eventuele teken, vlooien of andere bultjes. Kortom, je bevordert met het borstelen van je hond allerlei factoren die meespelen in het verminderen van een doffe vacht. Echter, het is belangrijk dit niet te overdrijven: door teveel te borstelen kan het gebeuren dat je ook gezonde haren meeneemt en zo het verharen juist extra stimuleert. Daarnaast zijn er tal val verschillende typen borstels voor de verschillende vachttypen. Laat je dus eventueel informeren bij een deskundige trimsalon over welke borstels je nodig hebt voor jouw hond en met welke regelmaat je hem of haar moet borstelen.

TIP 6 – Was de vacht van je hond niet te vaak en met de juiste shampoo.

Als je hond gezond is, goede voeding en vachtverzorging krijgt, zou de hond in principe zelf in staat moeten zijn om zijn vacht goed (glanzend) te onderhouden en heb je eigenlijk weinig tot geen wasbeurten nodig. Mocht je je hond alsnog willen wassen, bijvoorbeeld na een zwempartij, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een shampoo op een natuurlijke basis en speciaal ontwikkeld voor honden. Shampoos die bestaan uit chemische samenstellingen zorgen misschien wel tijdelijk voor een glanzende vacht, maar veroorzaken op de langere termijn een verstoring in het huid- en vachtmechanisme van je hond. Zoek dus naar een natuurlijke shampoo en gebruik deze niet te vaak: geloof in het natuurlijke mechanisme van je hond!

Op welk moment de dierenarts inschakelen bij een doffe vacht?

Heb je al deze tips geprobeerd en heeft je hond nog steeds een doffe vacht? Heeft je hond nog andere klachten in combinatie met een doffe vacht? Of heb je het vermoeden dat je hond last heeft van vlooien, teken of andere parasieten? Dan is het verstandig om eens een bezoekje langs de dierenarts te brengen. Zij kunnen je hondenvoeding onder de loep nemen en eventueel een bloedonderzoek uitvoeren op mogelijke tekorten, of een middel verschaffen tegen de eventuele vlooien of andere parasieten.

Auteur: L. Prechal