7 grote hondenrassen voor op de boerderij

| |

Je wil graag een boerderijhond! Maar hoe maak je een keuze uit alle grote hondenrassen als je een waakhond nodig hebt om het erf van je manege of boerderij te bewaken maar die ook betrouwbaar is als gezinshond? Hierbij 7 grote waakhondenrassen op een rij.

Boerderijhonden

Allereerst twee grote hondenrassen uit Turkije, waar deze Turkse Toppers als waakhond ingezet werden om de bezittingen van de baas te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Waaks zijn ze zeker: niemand komt ongemerkt het terrein op (of af!) Deze grote hondenrassen kunnen groeien tot een hoogte van 71 tot 86 cm en wegen met gemak een kilo of 50.

Akbash

De Akbash (letterlijke vertaling; witkop) gaat door het vuur voor zijn eigen gezin, maar een ‘huishond’ is het niet. Door zijn dichte witte vacht is het binnen te warm, hij leeft het liefst buiten waar hij af en toe in zijn hondenhok kan. Ideaal voor een boerderijhond.

Anatolische herder

De Anatolische herder (ook wel Turkse herder genoemd) heeft ook een dichte vacht waardoor hij het buiten goed kan redden. Hij speelt graag op het erf van de boerderij maar deze hond vindt het ook heerlijk om binnen de liefde en gezelligheid van het gezin te ervaren. Hij heeft een duidelijke baas nodig die hem consequent opvoedt. Een Anatolische herder is een trouwe en zachtaardige gezinshond.

Boerboel en Rhodesian Ridgeback

Deze grote erfhonden komen uit Zuid-Afrika, de Boerboel is met een hoogte van 70 cm en een gewicht van minimaal 70 kg de grootste van het stel. De Rhodesian Ridgeback is met zijn 35 kilo een stukje lichter, al is de Ridgeback wel bijna even hoog als de Boerboel. De Ridgeback is goed te herkennen door de streep op zijn rug; zijn vacht loopt in de tegenovergestelde richting over de ruggengraat. Hij is zeer geschikt als erfhond en daarom zie je hem regelmatig als erfhond op de boerderij.

Met hun zachtaardige karakter passen deze twee grote honden ook prima in het gezinsleven, mits er genoeg aandacht is voor hun behoeften. Vooral de Boerboel moet een taak hebben; anders gaat hij zich vervelen en dat kan voor problemen zorgen.

De Ridgeback wordt in Zuid-Afrika ook wel de Lion-Dog of de African Lion Hound genoemd. Deze naam dankt hij aan het feit dat hij vroeger ingezet werd om wilde dieren, zoals leeuwen, weg te jagen.

Rottweiler en Dobermann

De Rottweiler en de Dobermann hebben naast dezelfde vachtkleur ook het zelfde talent als boerderijhond. Zij zijn beide, mede door hun machtige voorkomen, heel goed in het bewaken van de boerderij. Daarnaast zijn ze allebei erg gericht op hun eigenaar mits hij/zij ze consequent opvoedt.

Duitse herder

De Duitse herder is ook een hele goede boerderijhond, erg populair als erfhond en een stuk veelzijdiger inzetbaar. Het is meer een gezinshond dan de andere twee genoemde rassen en hij is erg lief met kinderen, mits hij er mee opgegroeid is.

erfhond voor boerderij

Helaas is de Duitse herder tegenwoordig niet meer even sterk als vroeger. Er komen veel ziekten en erfelijke aandoeningen voor in dit hondenras. Dan kun je denken aan ellenboog- en heupdysplasie maar ook aan afwijkingen in het gewrichtskraakbeen en beenderen die niet goed aan elkaar groeien.

Kruisingen met andere typen herders zoals de Mechelse herder en de Hollandse herder hebben vaak een rechtere rug en kunnen ook minder vatbaar zijn voor deze vervelende, in het ras gefokte aandoeningen.

Alle bovengenoemde hondenrassen zijn waaks en stoer, maar door hun loyaliteit aan de eigenaar hebben ze een gouden randje. De ras eigenschappen die genoemd zijn, zijn over het algemeen genomen. Onthoudt goed dat elke hond uniek is in het karakter.

Auteur : S. Böckling

4 gedachten over “7 grote hondenrassen voor op de boerderij”

Reacties zijn gesloten.