Het advies is om je hond 4 keer per jaar te ontwormen met een ontwormingsmiddel van goede kwaliteit. Dit geldt voor honden die regelmatig buiten komen. Als je hond vers vlees eet of er een gewoonte van maakt om poep van andere dieren te eten, ontworm je 6 keer per jaar. En voor binnenhonden is 2 keer per jaar voldoende.
Inhoud
Hoe merk je dat je hond wormen heeft? De symptomen.
De meest betrouwbare manier is mestonderzoek. Bij mestonderzoek bekijkt de dierenarts onder de microscoop de ontlasting van de hond. Zo kan hij zien of er wormen of eitjes aanwezig zijn in de ontlasting en dus of het nodig is om te ontwormen. Er zijn ook symptomen die je zelf kunt waarnemen. Maar niet elke hond met wormen vertoont duidelijke symptomen, dus preventief ontwormen heeft de voorkeur.
Dit zijn symptomen van wormen bij de hond:
● Jeuk, vooral rondom het gebied van de anus. Ook kun je in de vacht rond de anus witte segmenten zien, deze lijken op kleine rijstkorrels en kunnen ook te zien zijn op de plaatsen waar je hond graag ligt.
● De hond heeft minder eetlust en af begint te vallen.
● Wormen in de ontlasting. Houd de ontlasting van uw hond in de gaten en kijk regelmatig of er wormen zichtbaar zijn.
● Als je hond een stuk minder energiek is dan normaal en zijn veel sneller moe is na inspanning.
● Een opgezette buik en diarree kunnen ook symptomen zijn van wormen bij je hond.
● Ook als je hond zijn glans verliest en zijn vacht dof begint te worden, kan het zijn dat het tijd is om te ontwormen.
Met welk middel kun je je hond het beste ontwormen?
Wij hebben de beste merken hieronder voor je op een rijtje gezet. Deze ontwormingsmiddelen worden bij de dierenarts verkocht. Met deze merken kun je met een gerust hart je hond een ontwormingskuur geven.
Dit zijn de beste ontwormingsmiddelen voor je hond:
Milbemax
Veel dierenartsen schrijven Milbemax voor. De werkzame stoffen van Milbemax ontwormingsmiddel zijn milbemycine oxime en praziquantel. Deze zorgen voor bescherming tegen wormen en bestrijding van aanwezige wormen. Milbemax is effectief tegen lintwormen en spoelwormen en kan ook helpen om hartwormziekte te voorkomen, het werkt preventief tegen hart- en longwormen.
Drontal
Drontal ontwormingstabletten doden alle veel voorkomende rondwormen en lintwormen bij de hond. (Zweepwormen, haakwormen, spoelwormen). De tabletjes van Drontal hebben een vleesachtige smaak.
Milbactor
Milbactor is geschikt voor de behandeling van infecties veroorzaakt door lintwormen, haakwormen, longwormen en rondwormen. Bijkomend voordeel van Milbactor is dat het ook werkzaam is tegen oogworm.
Panacur
Doodt spoelwormen, haakwormen, lintwormen en zweepwormen. Panacur kan ook gebruikt worden voor het herstellen van een Giarda infectie.
Milpro
Milpro is effectief tegen de meest voorkomende wormen zoals lintwormen, spoelwormen, haakwormen en hartwormen. De tabletjes worden meestal goed opgegeten door de smaak, je kunt ze uit de hand aan de hond voeren.
Milprazon
Milprazon is een ontworming die werkt tegen spoelwormen, haakwormen, lintworm en preventief tegen hartworm.
Tips voor het ontwormen van je hond
Een hond ontwormen kan soms best wel eens lastig zijn. Hoe moet je een hond ontwormen als je hond er helemaal geen zin in heeft? Hierbij een paar tips:
Tip 1: Verstop het wormtabletje in een worstje
De meeste pillen zijn nou eenmaal niet erg lekker en je hond zal ze waarschijnlijk niet met plezier naar binnen werken. Maar als je de pil in een lekker stukje worst verstopt zullen ze het waarschijnlijk eten zonder door te hebben dat er een pil in verstopt zit. Ook verpulveren en door het natvoer roeren werkt meestal wel.
Tip 2 : Met de hand toedienen
Sommige honden trappen niet in bovenstaand trucje. Leg je hand dan over hun kop en duw met je duim en middelvinger tegen de kaakgewrichten. Hierdoor opent je hond zijn bek en kun je het wormpilletje op zijn tong leggen.
Tip 3 : Schrijf de datum op
Schrijf altijd de datum van de ontwormingskuur in je agenda en plan hem vooruit. Zo vergeet je niet om je hond de wormenkuur op tijd te geven.
Vragen over het ontwormen van de hond
Tot slot nog een aantal veelgestelde vragen over je hond ontwormen.
Natuurlijk moet je een hond ontwormen op het moment dat hij wormen heeft, het is echter ook van belang dit regelmatig preventief te doen.
Over het algemeen krijgen de meeste honden geen last van bijwerkingen na een ontwormingskuur. Sommige bijwerkingen zoals braken en diarree, jeuk en huidklachten kunnen echter wel eens voor komen.
Een wormenkuur begint vrijwel direct te werken als het middel de darmen heeft bereikt. Binnen 1 a 2 dagen zult u zien dat de wormen eruit komen met de ontlasting.
Hoe vaak je een hond precies moet ontwormen is afhankelijk van de leeftijd, puppy’s en jonge honden moeten vaker een kuur. Maar voor volwassen honden is het 1 keer in de 3 maanden tijd voor een ontwormingskuur. (Bron: Esccap , een groep dierenarts-parasitologen.)
Het is belangrijk je hond regelmatig te ontwormen, ze nemen de voedingsstoffen op die je hond zelf ook heel goed kan gebruiken. Je hond kan er dus flink ziek van worden en in het ergste geval zelfs een darmafsluiting krijgen, wat dodelijk kan zijn.
Pups en jonge honden moeten vaker ontwormd worden dan een volwassen hond. Het advies is om je pup met 2, 4, 6 en 8 weken te ontwormen. Bij een jonge hond van 8 weken tot 6 maanden wordt eens per maand aangeraden en daarna ga je over op eens per kwartaal.