Welke botten mogen honden eten?

| |

Niet alle botten zijn geschikt voor honden om te eten. Lekker kluiven op een bot vindt je hond heerlijk, maar zomaar je overgebleven spareribs voeren is echt geen goed idee. Sommige botten kunnen scherp en hard zijn en schade aanrichten aan de inwendige organen van de hond.

In dit artikel lees je welke hondenbotten en kluiven veilig zijn om aan je hond te geven.

Deze botten mogen honden eten

Runderbot

Runderbotten of vleesbotten van rund gaan lekker lang mee. Je hond kan er uren zoet mee zijn door er op te kluiven en er aan te likken. Een runderbot is een veilig bot voor je hond.

Hertengewei

Een hertengewei is een natuurlijke kauwsnack voor je hond. Kauwgeweien zijn rijk aan mineralen, geven uren kauwplezier en zijn ook nog eens goed voor het gebit.

Mergpijp

Een mergpijp is een heerlijke traktatie voor je hond!

Bullepees

Bullepezen zijn een populaire hondensnack omdat ze lang meegaan. Tijdens het kauwen wordt de bullepees zacht. Voor schrokkebrokken is deze snack minder geschikt maar als je hond het fijn vindt om uren geduldig te kluiven doe je hem een groot plezier met dit ‘bot’. (Een bullepees is natuurlijk geen echt bot maar was ooit het geslachtsdeel van de stier!)

Rawhide bot

Rawhide is de binnenste, zachte huid van een dier (meestal een rund).

Buffelhuid hondenbotten

Buffelhuid snacks ondersteunen de gebitsverzorging en het tandvlees.

Poten en oren

Ook poten en oren werken als gebitsreiniging voor je hond. En je hond vindt ze heerlijk! Er is veel keus, van lamspoot tot konijnenoren, kippenpoten en geitenoren.

Bovengenoemde botten zijn allemaal speciaal voor honden. Op Voerwijzer kun je lezen welke vleesbotten je aan je hond mag geven, als je bijvoorbeeld zelf maaltijden voor je hond samenstelt. Voorbeelden hiervan zijn onderdelen van kipkarkassen en zalmstaart. Het is bij sommige botten noodzakelijk om deze te verbrijzelen zodat ze niet vast komen te zitten in de slokdarm. Hou altijd enig toezicht als je hond met een bot bezig is.

Zijn botten voor honden gevaarlijk?

Botten die speciaal gemaakt zijn voor honden zijn niet niet gevaarlijk. Hou wel altijd toezicht als je hond aan het kauwen is. Voer nooit zomaar botten die je overhebt na het eten aan je hond.

Mogen honden spareribs botten?

Nee. Spareribsbotten kunnen scherp zijn en inwendige schade aanrichten.

Welke botten mogen pups eten?

Vanaf 3 maanden mag een pup op een bot van geperste buffelhuid kauwen. Koop deze niet te klein en gooi hem weg als hij zo klein is geworden dat je puppy zich er in kan verslikken.

Zijn botten goed voor honden?

Ja, ze reinigen het gebit en zorgen voor rust na het eten. Geef wel botten die geschikt zijn voor je hond.