Welk voer is geschikt voor een hond met jeuk?

| | ,

Jeuk bij de hond: niet alleen de hond wordt er gek van, het drijft ook menig hondenbaas tot waanzin. Hoe komt je hond er aan, en nog belangrijker: hoe komt hij er af?

Als je zeker weet dat er geen vlooien in het spel zijn kan het zijn dat je hond een voedselallergie heeft. Ook kunnen er parasieten, zoals wormen in het spel zijn.

Gelukkig is er speciaal hondenvoer verkrijgbaar voor honden met jeuk. In dit artikel lichten we er een paar voor je uit.

Voedselallergie bij de hond als oorzaak van jeuk

Een voedselallergie is een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij de hond. Het wordt veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem.

Zo’n reactie kan bij sommige honden ontstaan door darmproblemen veroorzaakt door ‘rotzooi’ in voer en de manier waarop bepaalde soorten hondenvoer gemaakt zijn.

Naast jeuk kan de hond ook last krijgen van braken, winderigheid en diarree. Vooral tarwe, rund, zuivel en kip zijn bekende allergenen en kunnen zorgen voor voedselovergevoeligheid. Van kangoeroevlees is bekend dat honden er juist wel goed op reageren.

Hoe werkt een eliminatiedieet voor de hond?

Of de hond een voedselallergie heeft wordt meestal uitgezocht door een eliminatiedieet. Door het weglaten van bepaalde ingrediënten kun je achter de oorzaak van de jeuk komen.

Je gebruikt hiervoor voer met slechts 1 eiwitbron die je hond nog nooit heeft gegeten zoals bijvoorbeeld struisvogel of insecten. Onderstaande blikmenu’s zijn hiervoor goed geschikt omdat ze slechts 1 eiwitbron bevatten.

welk voer voor hond met jeuk

Zelf het menu samenstellen voor honden met jeuk

De Simple lijn van Alsa nature is erg geschikt voor honden met jeuk, omdat je zelf in vier stappen het menu samenstelt van je hond en maximale controle hebt over de ingrediënten. Je start met een eiwit, bijvoorbeeld van kangoeroe. Vervolgens voeg je vitamines toe met groente en fruit, dan een scheutje olie voor de essentiële vetzuren en als laatste mineralen. Lees hier meer over de Alsa Nature Simple lijn.

Wat is het beste hondenvoer voor honden met een voedselallergie?

Wat het beste voer voor jou hond is blijft uitproberen. Sommige honden reageren gelijk goed op graanvrij voer. Voor andere honden is natuurlijk hondenvoer zonder granen, kip, rund en zuivel en met zo weinig mogelijk toevoegingen de beste oplossing.

Elke hond is anders, en niet elke hond lust elk voer.

Voorbeelden van hondenvoer voor honden met jeuk door voedselallergie:

Hondenbrokken met insecten als eiwitbron

Dit hypoallergene hondenvoer van Alsa Nature is granenvrij en heeft als eiwitbron insecten.

Als je bedenkt dat kip en rund belangrijke allergenen zijn die jeuk door voedselallergie kunnen veroorzaken, is dit voer voor jouw hond wellicht het proberen waard.

Door de verrijking met psylliumvezels en vetzuren werkt het ook gunstig voor de darmen en huid barrière. Deze natuurlijke hondenbrokken zijn duurzaam geproduceerd en er zit geen rommel in.

Wat superfijn is, is dat je eerst een gratis proefpakket kunt aanvragen om zo te testen of je hond het wel wil eten. Er is ook een variant met struisvogel en met eend.

Graanvrij hondenvoer

Voedselallergie hoeft niet altijd aan het eiwit van het vlees te liggen, ook granen kunnen jeuk veroorzaken. Een oplossing kan dus zijn om hondenvoer zonder granen te voeren.

Hypoallergeen hondenvoer

Bij hypoallergeen hondenvoer zijn alle bekende allergenen (rund, kip, tarwe en zuivel) niet aanwezig in de brokken.

Hondenvoer voor honden met een gevoelige huid

Ook een droge, gevoelige huid kan verbeteren met voeding. Er zijn speciale hondenbrokken voor honden met dit type huidproblemen waar vetzuren Dit hondenvoer helpt de huidbarrière te versterken en de vachtconditie te verbeteren.

Natuurlijk hondenvoer

Zoals we al eerder noemden kan natuurlijk geproduceerd hondenvoer ook goed helpen bij een voedselallergie. Vraag een proefpakket aan, het is het proberen waard.

Vers vlees voor de hond

Ook het voeren van vers vlees kan een oplossing zijn. Van oorsprong eten honden vers vlees en hun gebit is hier op ingericht. Er zitten helemaal geen toevoegingen in dus het kan helpen bij jeuk. Voer nooit zomaar vers of rauw vlees maar koop speciaal vers voer voor honden. Dit bewaar je in de diepvries.

Snacks voor honden met jeuk

Waarom krabt mijn hond zich steeds terwijl hij geen vlooien heeft?

Als de hond geen vlooien heeft is een voedselallergie een veel voorkomende oorzaak. In dit artikel lees je welke soorten voer geschikt zijn voor honden met jeuk.

Wat voer je bij een eliminatiedieet?

Bij een eliminatiedieet voer je de hond eiwitten van een enkele eiwitbron. Bekijk hier een aantal soorten blikvoer met maar 1 enkele eiwitbron.

Hondenvoer op basis van insecten, bestaat dat?

Jazeker! De eiwitten van insecten zijn anders dan die van rund of kip en hierdoor kan het zijn dat jouw hond goed reageert op voer op basis van insecten.

Hopelijk kun je uit de voeten met onze tips over hondenvoer bij jeuk. Twijfel je over een soort voer of heeft je hond open wonden door het krabben? Neem dan contact op met je dierenarts.