Hou je hond koel! 7 tips om je hond de zomer door te helpen

| |

De zomer staat voor de deur! Wij genieten lekker van de warme dagen, maar je hond is er minder blij mee. In tegenstelling tot mensen kunnen honden niet zweten; ze raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen.

Hier lees je de beste tips en vind je de leukste gadgets om je hond koel te houden met warm weer.

Hou tijdens het uitlaten rekening met de hitte

Laat je hond ’s morgens en ’s avonds lekker uit en ga overdag, op het heetst van de dag hooguit even een kort rondje wandelen zodat je hond zijn behoefte kan doen. Zoek daarbij de schaduw op en laat de hond in de berm lopen, vermijd heet asfalt.

Tijdens de wandeling moet je de hond echt tegen zichzelf beschermen; gewoon rustig uitlaten zonder achter stokken aan te rennen. Fietsen met je hond naast de fiets is ook geen goed idee met hitte, in een fietsmand of met de fietskar kan in de ochtend- en avonduren wel.

Onderweg hou je je hond koel met een koelband of koelvest. Laat de hond onderweg af en toe drinken. Er zijn speciale drinkflesjes voor honden met een drinkbakje er aan vast voor onderweg te krijgen.

Hou je huis koel

Je huis koel houden op warme zomerdagen is niet alleen lekker als je ’s avonds gaat slapen, ook je hond doe je er een plezier mee. Sluit op hete dagen ’s morgens de ramen en gordijnen en zet ’s avonds laat alle ramen tegen elkaar open. Heb je een stenen vloer? Superfijn, die blijft lekker koel! Als je geen tegels hebt kun je ook een speciale koelmat voor de hond neerleggen. Zorg voor een waterbak of drinkfontein met genoeg fris drinkwater.

Zet een hondenzwembad op

Een hondenzwembad is echt geweldig! Omdat honden warmte via hun voetzolen verliezen is het de ideale manier om je hond koel te houden. Zet het hondenzwembad in de schaduw en let op dat je hond niet te druk speelt.

Durft je hond niet? Probeer hem eerst met een brokje of speeltje het hondenbadje in te lokken als er geen water in staat. Bouw het waterniveau langzaam op.

Maak een hondenijsje

Je kunt zelf creatief aan het werk gaan door stukjes banaan of watermeloen in te vriezen of koop een koelspeeltje die je in de vriezer kunt gooien. Er zijn ook bevroren hondensnacks te krijgen.

Laat de hond niet in de auto met hitte!

Maak van je hond geen hotdog! Een stilstaande auto neemt al gauw enorm hoge temperaturen aan. Elk jaar zijn er wel weer een paar idioten die hun hond in de hitte in de auto laten om zelf een boodschap te doen, er sterven hierdoor 5 honden door extreme oververhitting.

Mag je een ruitje intikken als je een hond in een hete auto ziet?

Volgens de dierenbescherming kan een hond na een half uur al sterven en mag je een ruit inslaan omdat je verplicht bent een dier in nood te helpen. Kijk wel eerst snel of je de eigenaar kunt vinden en bel de politie.

Als de hond al verschijnselen van oververhitting heeft en suf reageert wacht dan zeker niet te lang met het redden van de hond!

Je mag deze infographic gratis gebruiken voor je eigen site met een link naar dit artikel.

Maak je hond blij met koele hondengadgets

Bekijk alle hondenzwembaden | Bekijk alle koelmatten voor honden

Je mag deze infographic gratis gebruiken voor je eigen site met een link naar dit artikel. Bekijk alle infographics over honden

Voorkom oververhitting bij je hond

Voorkom oververhitting door de hond op een koele plek met fris drinkwater te houden en hem enigszins tegen zichzelf te beschermen. Balletje gooien komt een andere keer wel weer! Als er een hittegolf aankomt kun je de hond voor die tijd een aantal keer goed borstelen zodat losse haren niet voor extra warmte zorgen. Als hij hond toch oververhit raakt moet je de hond afkoelen.

Hoe vaak moet je de hond uitlaten bij hitte?

Loop ’s morgens en ’s avonds een rondje en ga er op het heetst van de dag alleen even uit om de hond zijn behoefte te laten doen.

Hoe raakt een hond zijn warmte kwijt?

Een hond raakt zijn warmte kwijt via de tong en de voetzolen. De hond hijgt om warmte te verliezen.

Wat zijn de symptomen van oververhitting bij de hond?

Oververhitting bij de hond herken je aan overmatig hijgen, kwijlen, sufheid en / of braken. Bij meting is de temperatuur van de hond boven de 40,5 graden .

Wat te doen bij oververhitting van de hond?

Koel de hond met een natte handdoek en probeer de hond kleine slokjes water te geven. Breng de hond naar binnen of als dat niet lukt naar een plek met schaduw. Gooi nooit een emmer koud water over de hond. Neem contact op met de dierenarts.

Welke hondenrassen zijn het meest gevoelig voor oververhitting?

Honden met korte neuzen zoals Franse bulldog, Engelse bulldog, mopshonden en boxers. Ook oudere honden en puppy’s zijn gevoeliger voor hitte.