Help, mijn hond stinkt uit zijn bek!

| | ,

Als je hond uit zijn bek stinkt is dat erg vervelend. Maar goed nieuws: er is meestal iets aan te doen. In dit artikel lees je een veel voorkomende oorzaak van stinkende adem bij de hond en wat je er aan kunt doen.

Wat veroorzaakt de stank uit de bek van een hond?

Meestal veroorzaken tandplak en tandsteen die stinkende adem uit de bek van je hond, maar ook een onderliggende aandoening kan zorgen voor vieze adem. Ga bij twijfel naar de dierenarts.

Tandplak als oorzaak van een stinkende adem bij de hond

Tandplak is de gele of bruine laag die zich kan vormen op de tanden van een hond. Deze laag bestaat uit bacteriën die zijn achtergebleven van de voeding die je hond eet. Als de tandplak gedurende een langere tijd blijft zitten zal deze laag door de inwerking van speeksel mineraliseren wat tandsteen tot gevolg heeft.

Tandsteen bij honden

Tandsteen is donkerder van kleur dan tandplak en een stuk hardnekkiger: het is in tegenstelling tot tandplak, moeilijker weg te krijgen met het tanden poetsen. Hierover verderop in het artikel meer.

Tandplak en tandsteen bij de hond herkennen

De makkelijkste manier om te ontdekken of je hond tandplak heeft is om de bovenlip op te tillen en zijn hoektand eens te bekijken. Op deze tand vormt meestal het eerst tandplak omdat de hoektand enigszins zijn functie heeft verloren: vroeger, toen onze gedomesticeerde honden nog wilde wolven waren gebruikten ze deze hoektanden om het vlees uit elkaar te scheuren om het vervolgens verder te vermalen met hun kiezen.

Tegenwoordig zijn er niet veel huishonden die dagelijks een karkas voorgeschoteld krijgen (in andere opzichten misschien maar goed ook), maar in plaats daarvan brokken of natvoer. Zowel brokken als natvoeding worden enkel vermalen met de kiezen en zijn dus niet in staat om de bacteriën van de hoektanden mee te nemen.

Naast het bekijken van de hoektand kun je iets dieper in de mond ook zien of de kiezen zijn aangetast. Hierbij geldt hetzelfde als bij de hoektanden: zie je een gele laag over de kiezen, dan is dit tandplak. Zie je een donkerbruin tot grijs randje, dan heeft je hond al tandsteen ontwikkeld.

Het kan zijn dat niet elke hond het toelaat om in zijn mond gekeken te worden. Gelukkig zijn er nog een aantal andere indicaties die zouden kunnen wijzen op tandplak bij je hond. Daar is een stinkende bek er natuurlijk één van, maar ook pijn bij kauwen kan voorkomen, ontstekingen van het tandvlees of de tanden en kiezen kunnen zelfs uitvallen.

De oorzaken van tandplak zijn zeer uiteenlopend. Het kan zijn dat je niet de passende voeding aan je hond geeft, of dat je hond – zoals hierboven vermeld – niet genoeg kauwt. Vaak is het echter genetisch bepaald: je hond heeft er aanleg voor of niet.

Kleinere hondenrassen hebben vaak meer aanleg voor het ontwikkelen van tandplak dan grotere rassen.

Wat te doen als je hond uit zijn bek stinkt


Eerst is het verstandig om de mate van tandplak of tandsteen te inventariseren. Heeft je hond een licht gele gloed over zijn tanden en een nog niet zeer ernstig vieze adem? Dan is het verstandig om te beginnen met tandenpoetsen.

Er bestaan aardig wat verschillende tandenborstels voor honden: zo heb je borstels die veel op menselijke tandenborstels lijken maar dan een stuk langer, gaasjes en korte tandenborsteltjes die je om je vinger heen kunt winden of een ‘twinhead’ tandenborstel. Iedereen heeft hierin zijn of haar eigen voorkeur in wat het prettigst werkt.

Tandenborstels voor de hond

Naast de tandenborstel heb je natuurlijk tandpasta nodig. Gebruik hiervoor echter nooit menselijke tandpasta! Dit bevat namelijk fluoride, dat schadelijk is voor de maag van je hond. Gelukkig zijn er tal van hondentandpasta’s op de markt die erg efficiënt zijn in het bestrijden van tandplak bij je hond.

Ook zou je de tandpasta zelf kunnen maken van natuurlijke producten. Gebruik hiervoor kokosolie, een klein beetje natriumbicarbonaat en eventueel een beetje actieve kool. Een andere goede natuurlijke ‘tandenborstel’ is een groot rauw bot, waar je hond op kan knauwen. Door het vele kauwen zal het bot de bacteriën meenemen en worden de tanden gepoetst.

Het meeste succes in het tandplak verminderen boek je, als je elke dag de tanden van je hond poetst, maar 3 à 4 keer per week zou je hond ook al enorm profijt van hebben. Benader je hond hiervoor rustig als hij het nog niet kent, leg je hand op zijn snuit en til zijn bovenlip op. Nu kun je de tandenborstel met tandpasta op zijn hoektand aanbrengen en beginnen met poetsen. Doe dit de eerste paar keren kort en zo zacht mogelijk, het tandvlees moet er namelijk even aan wennen. Het is dan ook helemaal niet raar als het tandvlees bij de eerste paar keren poetsen een beetje gaat bloeden, het went vanzelf.

Tandpasta voor de hond

Mondwater voor de hond

Daarnaast bestaat er ook mondwater voor honden wat gemengd kan worden met het gewone drinkwater.

Voedingssupplementen die helpen bij een frisse adem

Ter ondersteuning van het tandenpoetsen bestaan er ook een aantal natuurlijke toevoegingen aan de voeding die kunnen bijdragen aan een frisse adem. Deze supplementen zullen het tandenpoetsen echter niet vervangen en zijn slechts ter ondersteuning ervan. Zeewier is een voorbeeld van een natuurlijke tandplak-bestrijder. Dit is een poeder die je over het voer van je hond kunt strooien.

Blijf echter wel kritisch: er zijn ook tal van merken die kauwstaafjes aanbieden met een tandplak-verminderende werking. Met uitzonderingen daar gelaten, zijn veel van deze kauwstaafjes zacht van structuur en dus moeiteloos voor een hond op te eten waardoor het te kort in de mond verblijft om daadwerkelijk een werking op het gebit te hebben.

Professionele gebitsreiniging

Het kan helaas gebeuren dat je hond al in een zodanig stadium tandsteen heeft ontwikkeld dat poetsen de slechte adem niet meer kan verhelpen. In dit geval is het raadzaam een afspraak bij de dierenarts te maken en te overleggen over een eventuele gebitsreiniging. Hierbij zal de dierenarts het gebit van je hond onder narcose helemaal schoonmaken en polijsten zodat je daarna met een fris en schoon gebit aan het poetsen kunt!

Auteur : L. Prechal